
به گزارش شاهوار فردا به نقل از مرآت، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان سمنان از وجود مشکل در تامین آب شرب شاهرود خبر داد و یادآور شد به جز شاهرود، در دیگر شهرها مشکل خاصی نخواهیم داشت.
۷۲ درصد از جمعیت روستایی تحت پوشش خدمات آب قرار دارند
امیدواریم به این واسطه شرایط بهتری در شهرها و روستاها ایجاد شود. در شرکت آب و فاضلاب شهری سابق، ۱۰۰ درصد از مشترکین تحت پوشش خدمات آب قرار داشتند؛ در حالی که این رقم در روستاها ۷۲ درصد است. ارتقاء این درصد در دستور کار ما قرار دارد. تحت پوشش خدمات آب قرار گرفتن روستاهایی که تا کنون از این خدمات بهرهمند نبودهاند یکی از اقدامات مهم در دست اجرا خواهد بود.
امیدواریم روزی برسد که اعلام کنیم ۱۰۰ درصد از جمعیت هماستانیهای عزیز، تحت پوشش خدمات آب قرار دارند. در بخش فاضلاب روستایی نیز از این پس فعالیت بیشتری صورت خواهد گرفت. ۲۷ درصد از جمعیت شهری تحت پوشش خدمات فاضلاب قرار دارند اما در روستاها این رقم بسیار پایین است و شاید به یک درصد هم نرسد. شاید برای قضاوت درباره این که سالانه چقدر صرفهجویی مالی در پی یکپارچهسازی صورت میگیرد، قدری زود باشد.
باید حداقل یکسال مالی بگذرد تا بتوان قضاوت کرد.
مرآت: آببهای مصرفی مردم در سال ۹۹ چه میزان افزایش داشته است؟
الگوی مصرف در استان ما به طور متوسط برای یک خانوار با رنج متوسط ۳ تا ۳.۳ نفر، ۱۵ مترمکعب در ماه است. مطابق ابلاغ وزیر محترم نیرو، آببهای مشترکینی که الگوی مصرف را رعایت کنند، یعنی به طور روزانه تا سقف ۵۰۰ لیتر آب مصرف کنند، ۷ درصد افزایش یافته است. نرخ آببهای زیر الگوی مصرف، اساسا پایین است اما آببهای مشترکینی که الگوی مصرف را رعایت نکرده و بیش از ۱۵ مترمکعب آب در ماه مصرف کنند، ۱۶ درصد افزایش یافته است.
این تغییرات از ۱۵ اردیبهشتماه اعمال شده است. مصرف فراتر از الگوی مصرف، معمولا به مصارف غیرشرب و بهداشت میرسد؛ نظیر آبیاری باغچه و گل و گیاه، شستشوی حیاط و ماشین و…
در تابستان، به جز شاهرود، در دیگر شهرها مشکل خاصی نخواهیم داشت
مرآت: تحلیل شما از وضعیت آبی تابستان پیشرو چیست؟
به واسطه بارندگیهایی که در انتهای سال ۹۷ صورت گرفت، ما در سال ۹۸ شرایط خوبی داشتیم. در زمستان ۹۸ و بهار ۹۹ نیز بارندگیهای خوبی داشتیم و پیشبینی ما این است که به جز شهر شاهرود در سایر شهرها مشکل خاصی نداشته باشیم. چشمهروزیه در سمنان پتانسیل ۶۵۰ لیتر در ثانیه انتقال آب را دارد. دبی رودخانه گلرودبار هم که در دیماه ۹۷ به کمتر از ۹۰ لیتر در ثانیه رسیده بود، اکنون به ۱۶۰ لیتر در ثانیه رسیده است.
همه مردم قضاوت خواهند کرد که کیفیت آب شرب شهر سمنان بسیار مطلوبتر شده است؛ چراکه در تابستان سال گذشته در پیک مصرف و تنها در تیر و مرداد، فقط سه حلقه از چاههای سوکان روشن شد. در شهرهای آرادان و گرمسار و ایوانکی، با توجه به آورد خوبی که رودخانه حبلهرود دارد، مشکلی وجود ندارد. در سرخه نیز که با مشکل کیفیت آب مواجه بودیم، با تجهیز و نصب و راهاندازی یک دستگاه آبشیرینکن توسط بخش خصوصی، از سه سال قبل مشکل کیفی و کمی آب حل شده است.
سال گذشته در شاهرود ۷ تا ۱۰ روز با تنش آبی روبرو بودیم
در دامغان هم سد شهید شاهچراغی به سرریز رسید و در این شهر و مناطق تابعه آن مشکلی نداریم. شاهرود تنها شهری است که درباره آن قدری نگرانی داریم. سال گذشته ۷ تا ۱۰ روز در شاهرود با تنش آبی روبرو بودیم. ما فارغ از ظرفیت موجود از یک چاه دیگر استفاده خواهیم کرد و اکنون در حال انجام فرایند کفشکنی و افزایش دبی آن هستیم.
یک بخش قابل توجه از آب شاهرود، در حوزه فضای سبز مصرف میشود. شهرداری ۶۰ تا ۷۰ لیتر در ثانیه که ۱۰ درصد از مصرف آب شاهرود است برای آبیاری فضای سبز استفاده میکند. این نهاد یکسری جداسازیهایی را در خصوص آبیاری فضای سبز انجام داده اما آن را به بهرهبرداری نرسانده است. سال گذشته از شهردار شاهرود خواهش کردهایم که این شبکه را به بهرهبرداری برسانند.
از طرفی در اندازهگیریهای سال گذشته همکاران ما روشن شد که برخی از باغات در روستاهای پاییندست شاهرود با آب شهری آبیاری میشود. تذکرات لازم در این خصوص داده شد. همین دو عامل، به مدیریت مصرف آب در شهر شاهرود کمک میکند. خواهش ما از همه مردم شهر و روستا این است که در مصرف آب صرفهجویی کنند. امیدواریم که همراهی مردم و مسئولان ادامه داشته باشد و مشکل خاصی در شاهرود به وجود نیاید.
این در حالی است که منطقه شاهوار (شاهرود و حومه) سرشار از منابع آبی بوده لکن اجرای پروژه های تامین آب شاهرود از جمله انتقال چسمه سارهای قطری و حسین آباد و… کماکان به نتیجه نرسیده و زندگی در شاهرود را با ابهام مواجه کرده است.
انتقال آب کالپوش به شاهرود با فاصله ۲۰۰ کیلومتری نه تنها علمی و منطقی نیست؛ بلکه با وجود محرومیت مردم کالپوش از آب شرب سالم و همچنین جمع آوری چشمه های منبع کشاورزی در سد و قرارداد مشروط با امضای وزیر وقت جهت توسعه کشاورزی و تأمین آب شرب؛ یک کار ناجوانمردانه است.
و البته کلاه گشادی که توسط مسئولین استان و شهرستان بر سر مردم مظلوم کالپوش می رود!
اضافه می کنم: تقریباً نیمی از تولیدات کشاورزی استان حاصل دسترنج کشاورزان کالپوشی است و بزرگترین بافت جمعیتی روستایی در استان در این منطقه قرار دارد.