مدارس امنایی فرصت تحصیل شاهرودی ها را در مدارس دولتی می گیرد / تصمیمات غلط آموزش و پرورش شاهرود

مدارس امنایی در شهرستان شاهرود انقدر زیاد شده اند که دیگر کمتر مدرسه دولتی را می توان در شهر یافت و این امر سبب شده تا قانون اساسی که طبق آن فرصت تحصیل رایگان به تمام دانش آموزان در مدارس دولتی داده شده در شاهرود به اجرا در نیاید.
به گزارش خبرنگار شاهوار فردا، صورت خوشی ندارد که این همه مدرسه امنایی را یکجا در یک شهر جمع کنیم! این اظهار نظر یکی از معلم های بازنشسته شهرستان شاهرود است محمد علی عرب عامری که سابقه ۲۵ ساله تحصیلش از او معلمی پخته ساخته، می گوید: این همه مدرسه امنایی واقعا در یک شهر چرا باید باشند؟ هیچ شهری به اندازه شاهرود مدرسه امنایی ندارد.
وی افزود: مدارس امنایی چرا ایجاد شده اند؟ برای اینکه مدیران به کمک امنا بتوانند امکانات خوبی را برای بچه های مردم ایجاد کنند اما به چه قیمت؟ اینکه هیچ مدرسه دولتی برجای نماند که درست نیست! در تمام سطح شهر بگردید اگر دبیرستان پسرانه متوسطه دوم دولتی بجز آیت الله خامنه ای یافتید به مدیر آموزش و پرورش شاهرود نیز خبرش را بدهد!
او می گوید: قاطعانه می گوییم این روند مدارس امنایی و یکه تازی مدیر آموزش و پرورش شاهرود بر تصمیم خودش مبنی بر حفظ آن ها اصراری بی مورد است که به نظام آموزش و پرورش و نیز مردم و نسل آینده ضربه می زند. اصلا سوالی که پیش می آید این است که اگر مردم نخواهعند بچه هایشان در مدارس امنایی درس بخوانند و بخواهند در مدارس دولتی ثبت نام کنند باید چه کار کنند؟ مگر مدارس باقی مانده دولتی چقدر هستند؟
این معلم با سابقه می گوید: مدارس هیئت امنایی راهی به سوی استفاده از ظرفیت اولیاء و مربیان در ارتقای تحصیلی است این اظهار نظر مسئولان آموزش و پرورش است که در جایی می خواندم اما به چه قیمت؟ حتی اگر تحصیل بچه ها افت کند هم باید امنا را نگه داشت؟ حتی اگر افت هم نکند این همه خانواده که تحت فشارهای سنگین اقتصادی هستند چرا باید شهریه های اجباری بپردازند؟
بر اساس کدام قانون؟
مگر قانون اساسی تحصیل را تا پایان متوسطه رایگان نکرده است؟ چرا خلاف قانون صورت می گیرید و کسی پاسخگو نیست؟!
عرب عامری می گوید: اگر کارنامه درخشانی از این امنا بجای نماند چه ؟ همینطور باید این امنا به کارشان ادامه دهند؟ به هیچ وجه رویه درستی در شاهرود در پیش گرفته نشده است بیش از ۴۰ مدرسه امنایی در شاهرودی وجود دارد که کل مدارس دولتی درون شهرش به ۳۰ تا نمی رسند.
محمد دستورانی مدیرکل آموزش و پرورش استان سمنان اما در اظهار نظری درباره مدارس امنایی می گوید: مدارس امنایی یعنی یک مدیر مدرسه از بین اولیاء و مربیان دانش آموزان به دنبال افراد بااستعدادها و توانمندیهای مختلف میگردد که بتوان از آن توانمندیها درزمینهٔ اداره و برنامهریزی برای مدرسه استفاده کرد از این منظر میتوان گفت هیئتامنا درواقع عصای توانمندی در دست مدیران آموزشگاهها است که اگر با زکاوت باشند و بهخوبی از آن استفاده کنند راه صدساله را یکشبه طی میکنند اما اگر از این ظرفیت بهخوبی استفاده نشود هم عواقب خوشی ندارد.
دستورانی معتقد است: مدیری امروز باهوش عمل میکند که بتواند در ترکیب امنا حداقل یک یا دو عضو متمول ازلحاظ مالی یا خیر را در کنار اساتید دانشگاه، روحانیان، صاحبنظران و … گرد هم آورد تا بتواند درزمینههای مختلف مالی، آموزشی، تحصیلی و حتی معنوی و دینی موجب رشد و شکوفایی مدرسه شود.
وی می افزاید: تعداد مدارس هیئت امنایی در استان سمنان ۱۱۳ مورد میرسد که در شاهرود به نسبت سایر شهرهای استان تعداد این مدارس زیاد است، حدود ۴۰ الی ۴۵ مدرسه هیئت امنایی در این شهر وجود دارد که این افزایش بر اثر نگاه کمّی نگری و در دوران مدیریت قبل رخداده است.
مدیرکل آموزش و پرورش استان سمنان می گوید: سیاست برای شهریه مدارس هیئت امنایی تابعی از برنامههایی که مدیر مدرسه باید به اطلاع شورای آموزش و پرورش و خانوادهها برساند که بر مبنای آن گزارش در شورای آموزشوپرورش شهرستان و منطقه با توجه به قدرت اقتصادی خانوادهها شهریه تعیین میشود. امسال رشد شهریه در مدارس هیئت امنایی ۲۰ درصد بود و اجازه ندادیم این افزایش صورت پذیرد هر چند این میزان نصف تورم موجود است.
این در حالی است که برخی از والدین دانش آموزان معتقد هستند که شهریه مدارس امنایی بیشتر نیز شده است برای مثال محمد رضا عباس نژاد که دختر دانش آموزش در کلاس سوم ابتدایی تحصیل می کند می گوید: سال قبل برای ثبت نام دخترم ۴۶۰ هزار تومان پراخت کردیم و امسال این میزان ۶۵۰ هزار تومان شد که با روپوش و لباس فرم و کتاب ها و یک کفش ورزشی بیش از ۱ میلیون تومان برایمان خرج برداشت.
رئیس آموزش و پرورش شاهرود اما معتقد است جلوی مدارس امنایی گرفته شده و در دو سالی که موسوی بر روی کار آمده مجوز هیچ مدرسه امنایی بجز مدرسه نمونه دولتی که مصوبه آن سراسر بوده، صادر نشده است. اما موضوع اینجا است که چرا مجوز دیگر مدارس امنایی که موفق نیستند هم تمدید شده است!
در حالی مدیرکل آموزش و پرورش از وجود بیش از ۴۵ مدرسه امنایی در شاهرود خبر می دهد که کل مدارس امنایی استان سمنان ۱۱۵ باب هستند! یعنی شاهرود بیش از هر شهرستانی در استان سمنان مدرسه امنایی دارد.
آموزشوپرورش معتقد است مدارس هیئت امنایی باید مراعات حال خانوادهها را کنند و افزایش بسیار کم شهریهها نشانگر این امر است.
موسوی رئیس آموزش و پرورش شاهرود اما می گوید: در اداره کارگروهی وجود دارد که بر روی برنامههای مدارس امنایی نظر میدهند از سوی دیگر خانوادهها هم ممکن است اعلام کنند که تمایلی ندارند که فرزندانشان از برنامههای فوقالعاده مدارس امنای استفاده کنند که قطعاً هزینههایشان کم میشود.
وی می افزاید: مدارس امنایی برای پیگیری امورشان مجبور به دریافت شهریهای هستند که البته اندک است و هرساله حداکثر ۷۰ درصد برآوردی که ما از شهریه اینگونه مدارس داریم محقق میشود چراکه وضعیت مالی و اقتصادی مردم اجازه نمیدهد به خانوادهها فشار آورد و برخی هم شهریه را پرداخت نمیکنند.
وی می گوید: اینکه چرا در شاهرود این مدارس آنقدر به چشم آمدهاند برای این است که نسبت تعداد این مدارس در شاهرود نسبت به دیگر شهرستانهای استان سمنان بالا است برای مثال در ۱۴۲ مدرسه دولتی ۳۷ مدرسه هیئت امنایی هستند که در سایر شهرهای استان اینگونه نیست.
موسوی می گوید: طی دو سال گذشته و در زمان حضور بنده به عنوان مدیر جدید مجموعه، برای مدارس هیئت امنایی هیچگونه مجوزی صادر نشده است بهجز دو مدرسه نمونه دولتی که دستور وزارتخانه بود که باید موقتاً از نمونه درآمده و امنایی میشدند دیگر مدرسه جدیدی امنایی نشده است اما باید گفت علیرغم تمام نقدهایی که به این مدرسهها وارد است در کارشان موفقیت نسبی داشتهاند.
رئیس آموزش و پرورش شاهرود می افزاید: در قانون امکانی هم پیشبینیشده که اگر یک مدرسه نتوانست بهخوبی از ظرفیت هیئتامنا استفاده کند آن مدرسه به حالت عادی (دولتی) بازگردانده میشود لذا همهچیز به خروجی مدرسه بستگی دارد و درواقع مدرسه به حالت عادی بازگردد مدیر مدرسه، از ظرفیت خوب ترکیب هیئتامنا درواقع محروم میشود.
در هر صورت باید گفت امنایی ها امروز در شاهرود حکم روایی می کنند و معلوم نیست این حکم فرمانی شان تا کجا ادامه یابد! موضوعی که اعتراض والدین را به همراه دارد.