اخبار ویژهشاهوارمصاحبه

اختصاصی/ کشاورزی شاهرود و میامی دچار چالش است / دلایل نوسان قیمت گوجه/ سرمازدگی تهدید بزرگ

آیت الله دکتر ابراهیم رئیسی

به گزارش خبرنگار شاهوار فردا، عوامل آسیب رسان به محصولات کشاورزی یا ناشی ازسوء مدیریت و یا ناشی از عوامل خارج از کنترل مدیریت می باشد مانند سرمازدگی و یخبندان که نه فقط در کشور ما بلکه در اکثر کشور های جهان وجود دارد که خسارت های جبران ناپذیری به جامعه کشاورزی خصوصا باغات وارد می نماید که با پیشگیری به موقع و دقیق زمان وقوع آن می توان با به کارگیری شیوه های مقابله با این پدیده جوی خسارت را به حداقل میزان ممکن رساند.

به منظور جلوگیری از اتلاف هزینه های ناشی ازخسارت سرمازدگی در کشاورزی منطقه در این باره با محمد حسین خنکال رئیس خانه کشاورز شاهرود و دبیر خانه کشاورز استان سمنان به گفتگو نشستیم.

وضعیت کشاورزی در سال جاری در بخش گندم و جو را چطور دیدید؟

سال گذشته به لحاظ بارندگی برای کشاورزان سال خوب و با افزایش تولید همراه بود اما آنچه کشاورزان را نگران کرد عملکرد ضعیف دولت درقبال خرید گندم با قیمت پایین بود و باعث شد کشاورزان مقداری ازگندم تولید شده را به مرغداری ها و جهت خوراک دام به فروش برسانند قسمتی از آن را به دولت داده و مابقی را خود نگه داشتند.

کشاورزان همگی از سال ۹۵ اعتراضات خود را نسبت به قیمت جهانی گندم اعلام کردند ولی با بی توجهی مسئولین مواجه شدند چطور گرانی بنزین را با کشور های همجوار مقایسه می کنند چون به نفعشان است اما پای گندم که به میان می آید سکوت میکنند و گوش شنوا ندارند،نمیبینند که همین گندم در کشور هایی مانند عراق،ترکیه،پاکستان،افغانستان قیمتش دو برابر است.

ما وظیفه داریم زنگ خطر را به صدا درآوریم چرا که قیمت گوشت و دیگر نهاده های دامی بالا رفته و این اولین سالی بود که قیمت جو بالاتر از گندم اعلام شد لذا اگر افزایش قیمت صورت نگیرد فروش گندم به سمت خوراک دام پیش خواهد رفت و برای کشاورز هیچ اجباری وجود ندارد که محصول خود را به دولت بفروشد. ما در کشور ۲۵ نوع کالای استراتژیک داریم که گندم و جو جزو آن محسوب میشود.

معنی محصول استراتژیک این است که دولت قیمتی را اعلام می کند و اگر نسبت به قیمت اعلام شده و حتی بالاتر از آن کسی محصول را از کشاورز خریداری نکرد دولت آن را میخرد و اجباری در کار نیست ولی متاسفانه دولتی ها با عملکرد ضعیف خود گندم را امنیتی کردند که بین استان ها جا به جایی صورت نگیرد و حتی اگر محموله ای بگیرند که بارنامه نداشته باشد و گندم خود را تحویل سیلوهای دولت ندهند قاچاق محسوب می شود که با این حجم از سخت گیری از ۱۲ میلیون تن گندم پیش بینی شده که میخواستند از کشاورزان تحویل بگیرند به ۸میلیون تن هم نرسید.

درباره موضوع گوجه بفرمائید که امسال به کشاورزان چه گذشت؟

حدود ۲ سال متوالی باغات بسطام که بزرگ ترین تولید گوجه را در شهرستان دارد با سرمازدگی مواجه میشود این اتفاق باعث شد تا باغداران بسطامی برای گذراندن معیشت خود مجبور به کاشت محصولاتی مانند گوجه،بادمجان،سیب زمینی و پیاز شوند اینها همه دست به دست هم داد تا میزان تولید از مصرف با افزایش زیادی رو به رو شود و باعث شود قیمت گوجه تا ۴۰۰تومان هم کاهش پیداکند و بازار گوجه را اشباع کند.

بعد از این اتفاق کشاورزان ترجیح دادند محصولشان خوراک دام شود و عده ای هم زمین های خود را با محصول شخم زدند لذا سال خوبی برای کشاورزان منطقه نبود و پیشنهاد بنده این است که دولت فراوری محصولات کشاورزی را سرلوحه کار خود قرار دهد تا اگر با اتفاق های این چنینی رو به رو شدیم مانند یکی از کشاورزان شاهرودی گوجه را به صورت پرک شده و خشک در بازار به فروش برسانیم.

مسئولین جمع شوند و چاره ای بیندیشند مثلا امسال و سال گذشته که باغات انگور با سرمازدگی و تگرگ رو به رو شد اگر همین کارخانه کنسانتره در شهرستان نبود اتفاق های بدی در زمینه انگور رقم میخورد چرا که تمامی انگورآسیب دیده را با قیمت مناسب کنسانتره کردند به صورتی که نه کشاورز متضرر شد و نه کارخانه دار و به هر طریقی بود اجازه ندادند بازار انگور اشباع شود.

نگرانی شما در چیست؟

در سال جاری هم تمام نگرانی ما در رابطه با باغات زردآلو است،مسئولین به فکر کارخانه های تبدیلی در کنار بخش کشاورزی باشند، باید گفت بلا داریم اما مصیبت خیر.

بازار اشتباع شده بود ؟

بله؛ دلیل دیگر اشباع بازار گوجه در سال جاری عدم افزایش قیمت چغندر بود چرا که قانون به دولت تکلیف کرده بود که قیمت محصولات استراتژیک را باید متناسب با تورمی که بانک مرکزی اعلام میکند افزایش دهد ولی متاسفانه سال ۹۷و ۹۸ با هیچ تغییر قیمتی مواجه نشدیم.

یکی از محصولات استراتژیک چغندر است که شهرستان شاهرود و میامی سالانه حدود ۱۷۰تاو۱۸۰ هزارتن تولید چغندر دارند که بین ۸۰تا ۱۰۰تن آن را کادخانه قند شاهرود تحویل میگیرد و مابقی را کارخانه جات همجوار مثل جوین و شیروان و…و به لحاظ اینکه دولت چغندر را با قیمت مناسب از کشاورز نخرید کشاورزان ۲سال متوالی متضرر شدند چرا که تفاله چغندر را ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان و چغندر را ۳۲۰۰ تومان به فروش رساندند و این با هم همخوانی نداشت کشاورز ها محصول رو جایگزین کردند و محصولاتی ماننددخربزه و هندوانه کاشتند

آیت الله دکتر ابراهیم رئیسی
برچسب ها

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یازده − 9 =

دکمه بازگشت به بالا
 
بستن