
بسیاری معتقد هستند که خانواده در ترویج سبک زندگی اسلامی و قرآنی نقشی حیاتی دارند چراکه فرزندان امروز جامعه و آیندهسازان فردای ایران اسلامی در خانوادهها است که ریشه میدوانند و رشد میکنند درنتیجه خانواده رکن اساسی سبک زندگی اسلامی است.
به گزارش خبرنگار شاهوار فردا، کارشناسان معتقد هستند که امروز اگر باوجود تمام مشکلات به سمتوسوی سبک زندگی قرآنی برویم بسیاری از مشکلاتمان حل میشود چراکه سبک زندگی قرآنی به ما میآموزد صرفهجو باشیم، رعایت یکدیگر را کنیم، در کمک به هم پیشی بگیریم و بسیاری از مسائلی که این روزها کمرنگ شده است. برای بررسی بیشتر موضوع سبک زندگی و اینکه امروز چه راهکارهایی برای ترویج آن وجود دارد با محمدعلی علیمحمدی کارشناس مسائل حوزوی و فرهنگی به گفتگو نشستیم.
*سبک زندگی اسلامی و قرآنی در حقیقت چیست؟
سبک زندگی همان شیوه زندگی است که الگویش ائمه اطهار(ع) و راهش راه قرآن و تعالیم الهی باشد یعنی بایدها و نبایدهای زندگی امروز بر طبق تعالیم قرآنی سنجیده شود و نه موردی چون مُد روز و اجتماع؛ لذا سبک زندگی اسلامی و قرآنی یعنی روشی از زندگی که در آن تأسی از اهلبیت(ع) و خداوند متعال در سایه تعالیم الهی بر زندگی حاکم باشد.
*شاید بسیاری فکر کنند این نوع زندگی متعلق به قرن بیست و یکم نیست
اتفاقاً برعکس؛ امروز دانشمند اروپایی و غربی نیز به این نتیجه رسیدهاند آرامشی که در پس خدا یابی و قدرت باریتعالی در انسان وزندگیاش پدید میآید، همان گمشده انسان فانی قرن بیست و یکمی است که در لابهلای زندگی ماشینی امروز درگیر شده و عواطفش در حال زوال است.
قرآن تعالیمی دارد که امروز به ما میآموزد چگونه با مشکلات روبرو شویم و این امر راهگشای زندگی انسان قرن بیست و یکمی است برای مثال قرآن از افراطوتفریط سخن میگوید و دلبستگی به مال دنیا دقیقاً این امر در زندگی امروز ما و برای مثال در استفاده از موبایل دیده میشود یا قرآن کریم محبت ورزیدن را بهخصوص به خانواده بیان میکند و امروز دانشمند معتقد هستند که بحران عاطفی قرن بیست و یکم دوری خانواده از یکدیگر است. پس درنتیجه همهچیز در قرآن وجود دارد.
*پس برای ترویج سبک زندگی قرآنی چه باید کرد؟
همانطور که بیان شد همهچیز در قران وجود دارد فقط کسانی که این مسائل را از دل آیات بیرون کشیده و آن را به زبان انسان قرن بیست و یکمی تفسیر و تبیین کنند، موردنیاز است مثلاً همه شنیدهایم که بسیاری از کشفهای پزشکی مانند میکروب در قرآن آنهم صدها سال قبل آمده است و لذا اگر این مسائل از دل قرآن بیرون کشیده شود قطعاً میتوانیم راهکارهای استفاده از تعالیم قرآنی را در زندگی امروزی بهتر بیان کنیم.
از طرف دیگر باید گفت سبک زندگی اسلامی تن دادن به برخی رفتارها نیست بلکه دلدادگی در سایه عشق الهی است یعنی انسان غرق در عشق خداوند شبیه معشوق شود همیشه میگویند عاشق شبیه معشوق میشود و وقتی انسان از طلب عشق به سمت خدا میرود قطعاً خدایی میشود سبک زندگی این ارمغان را هم برای انسان به همراه خواهد داشت.خداوند میگوید بخوانید مرا تا اجابت کنم شمارا؛ پس رکن اصلی سبک زندگی اسلامی خواستن خود مردم است.
*درزمینهٔ خواستن، آیا ما مردم موفق بودهایم؟
چندان خبر؛ باید حقیقتها را گفت. بسیاری از ما هستیم که در موقع نیاز به سمت خدای متعال رو میآوریم این را باید بپذیریم که این امر درست نیست هرچند خداوند آنقدر بخشنده است که در همان موقع هم حاجت ما را میدهد اما قطعاً بیمعرفتی ایمان را به خاطر خواهد داشت.
*نقش مسئولان چیست؟
مسئولان بهخصوص مسئولان فرهنگی در دو زمینه باید تلاش کنند نخست همان موضوعی که بیان شد یعنی تربیت افراد و استخدام اشخاص متخصصی که سبک زندگی امروزی را از دل قرآن کریم بیرون کشیده و به مردم ارائه دهند و دوم ایجاد بسترهای آموزشی که برای مثال آموزشوپرورش نخستین گام در این مسیر است.
عملکرد دستگاه های فرهنگی مان ضعیف بوده است امروز باید نظام آموزشی ما تربیتکننده باشد نه آموزشدهنده؛ ما اگر مدام به بچهها فرمول بیاموزیم و از آنها بخواهیم حفظ کرده و در پایانترم ارائه کنند تا نمرهای دریافت شود و دانشآموز به سال بالاتر برود او را فقط بزرگ کردهایم، تربیت نکردهایم. برای ما باید مهم باشد که وقتی فرزندی وارد ۱۴ سالگی میشود ازنظر معرفت و عقل هم ۱۴ ساله شود.
نهادهایی مانند صداوسیما، اوقاف، سازمان تبلیغات اسلامی، آموزشوپرورش متأسفانه بهاندازه باید و شاید کار نکردهاند ما امروز شاهد هستیم که همایش حجاب از سوی تبلیغات اسلامی برگزار میشود و تمام حضار در آن باحجاب هستند! اگر قرار است کسی در همایش حجاب حضور یابد آن بیحجاب و یا کم حجاب کف جامعه است وگرنه این بانوان حاضر در تبلیغات اسلامی که حجاب دارند میخواهند درباره مزیتهای حجاب چه چیزی بیاموزند؟ این است که ما همواره راه را اشتباه رفتهایم و انتظار داریم نتیجه درستی هم بگیریم که قطعاً نمیشود.
*آیا ضرورتهای سبک زندگی در بین مسئولان درک شده است؟
در بالا هم ذکر کردم؛ اگر درک میشد امروز تبلیغات اسلامی اجلاس حجاب را برای باحجابها برگزار نمیکرد ایراد کار ما این است که امروز مجردها مشاوره ازدواج میدهند، برخی بیسوادها مدیر هستند، برخی جوانان مستعد بیکار، هیچچیز سر جایش نیست درباره فعالیتهای فرهنگی هم همینطور باید همهچیز برجایش باشد تا موفق شویم. که امروز متأسفانه نیست.
من بارها اعلام کردهام یک همایش درباره ازدواج اگر برگزار شود دعوتشدگانش مسئولان شهرستان و استان و برگزارکنندگان و … هستند نه جوانی که کف خیابان دارد از مشکل ازدواج رنج میبرد درباره سبک زندگی هم همینطور است ما هرچه همایش برگزار میکنیم مدعوانش همهکسانی هستند که درباره سبک زندگی میدانند باید به سراغ مردم کف خیابان برویم که متأسفانه هنوز این امر صورت نگرفته است.
*رسانهها چه نقشی دارند؟
من معتقد هستم صداوسیما اصلاً به این موضوع ورود نکند! صداوسیما امروز برعکس دارد ضربه میزند و سریال هایش زننده هستند؛ درحالیکه بهترین شیوه برای ترویج فرهنگ دینی و سبک زندگی اسلامی است شما میتوانید سریالهای ساختهشده در این صداوسیما را مشاهده کنید که موضوعاتش مثلاً ایستادگی دختر برای ازدواج مجدد پدری که همسرش ۲۰ سال است فوت کرده موضوع غالب است درصورتیکه ازدواج سنت رسولالله(ص) محسوب میشود یا مثلاً ایستادن در روی پدر و گفتن کلماتی مانند تو حق نداری! آنهم در رسانه ملی! لذا معتقد هستم اصلاً صداوسیما ورود نکند بیشتر سود کردهایم. اما درباره رسانههای مکتوب و مجازی باید گفت این رسانهها بهترین ابزارها برای ترویج سبک زندگی دینی و قرآنی هستند.
*دیگر اقشار چه نقشی در این زمینه دارند؟
به نظر من افرادی که تریبون دارند مثلاً روحانیان، مداحان، خبرنگاران و اقشار مختلف که در جمع مردم حضور مییابند اقشار تأثیرگذاری بر جامعه هستند ما در انتخابات رئیسجمهوری گذشته شاهد بودیم که یک فرد معلومالحال چطور یک قشر جوان جامعه را به سمت یکی از نامزدها کشاند آن با آن وضعیت ظاهری عجیبوغریب و با آنهم خالکوبی و … پس درنتیجه میتواند بر قشری از جامعه تأثیرگذار باشد لذا موضوع سبک زندگی نیز اینگونه است. در آن اثرگذاری از افراد نقشی ویژه دارد. من معتقد هستم که افراد تأثیرگذار بر جامعه باید سبک زندگی اسلامی و قرآنی را ترویج دهند برای مثال قرآنخوانی را آموزش دهند مسائل مرتبط با دین و احکام دینی را در مساجد بگویند و جوانان را جذب کنند.
البته این امر لازمههایی هم دارد برای مثال باید مطالب برای قشر جوان جذابیت داشته باشد باید ابتدا ذائقه جوان امروزی را چشید و سپس برایش برنامهریزی و تولید محتوا کرد این نمیشود که همان مطالبی که برای مرد مسن ۵۰ ساله میگوییم برای جوان ۱۶ ساله هم بگوییم لذا باید بیشازپیش درزمینهٔ تولید محتوا دقت نظر داشت.
آموزش دیگر نکتهای است که باید به آن تأکید کرد آموزش به جوانان درباره سبک زندگی اسلامی و همچنین خانوادهها در راستای تربیت صحیح فرزندان که این عوامل در کنار افراد تأثیرگذار جامعه دست در دست هم میتوانند سبب اشاعه سبک زندگی اسلامی شوند.